Zobni implantat – 3 pogosta vprašanja in odgovori

Ko človek pomisli na zobni implantat, se neredko primeri kurja polt ali kakšen neprijeten spomin, ki vsebuje zobozdravnika. Dejstvo pa je, da implantati oziroma zobni vsadki rešujejo zadrege in dvigujejo kakovost življenja v primerih, ko je to seveda potrebno.

Materiali se ves čas razvijajo, kot napreduje tudi sama tehnika vstavljanja zobnih implantatov. Postopek je dokaj neboleč (lokalna anestezija) in tudi kasneje zobni vsadek praviloma ne povzroča težav. Zadnji podatki kažejo, da je uspešno izvedenih kar okoli 95 % in več vseh posegov na tem področju.

1. Kdaj se odločiti za zobni implantat?

Za zobni implantat se navadno odločimo v primeru, ko nam manjka en zob in zmoti naš videz ali omejuje prehranjevanje. Morda nam je izpadel zaradi bolezni ali pa ga je moral odstraniti zobozdravnik. V zadnjem času se je ob razvoju tehnik in materialov uveljavilo tudi vstavljanje več zobnih vsadkov hkrati.

Luknja v ustih nikakor ni privlačna, še posebej če gre za pozicijo kje bolj spredaj. Težko se družimo, pogovarjamo, še težje smejimo. Prav tako je slabša kakovost življenja zaradi težav pri hranjenju.

Vstavljanje zobnega implantata poteka na več načinov in v različnem številu korakov. Odvisno od tega, za katere vrste postopek gre in katere materiale se bo pri postopku uporabilo.

Zobni vsadki
Zobni vsadki opravljajo funkcijo zobnih korenin, nanje pa se vstavijo krone.

Zmotno je tudi misliti, da je zobni implantat naš nov zob. Gre le za nadomestek korenine zoba, na katerega se nato namesti nov zob (krona). Sam postopek lahko opravi kar osebni zobozdravnik, če je primerno izobražen, sicer pa za zobni vsadek poskrbi maksilofacialni kirurg ali parodontolog.

2. Zobni implantati in higiena: kako skrbeti zanjo?

Higiena zob je že tako ali tako v samem vrhu med prioritetami, ko beseda nanese na osebno higieno in zdravje posameznika. S primerno in kvalitetno ustno higieno poskrbimo, da se na naših zobeh ne nabira zobni kamen, ki uspešno zbira ostanke hrane in daje zavetje bakterijam, ki to hrano predelujejo.

Ob tem se sproščajo nevarne kisline, ki poškodujejo zobe in dlesni ter nam nakopljejo resne težave. Preden je pacient »zrel« za vstavitev zobnega implantata, mora biti v njegovi ustni votlini vse 100 %. Torej ustna higiena na visokem nivoju ter ustrezno pregledani – popravljeni zobje (npr. zamenjane zalivke).

Ko pacient prejme zobni vsadek, ga čaka kar nekaj mesečno vraščanje le-tega v samo kost. Ta del rehabilitacije traja med štirimi in šestimi meseci, odvisno od lege implantata. V tem času in seveda tudi kasneje je potrebno vzdrževati ustrezno ustno higieno in uporabljati pripomočke, ki pacientu pri tem pomagajo. Razne medzobne ščetke, zobne nitke, ustno vodico in podobno.

3. Kdo je primeren kandidat za zobni vsadek?

Zobni implantat lahko prejme praktično skoraj vsakdo. Seveda so tudi izjeme, a načeloma, če je zdravje ustne votline urejeno in oseba ni v kateri od rizičnih skupin, je postopek vstavitve implantata izvedljiv.

Zobni vsadek
Če spadate v rizično skupino, zobni vsadek za vas morda ni primeren.

Zobnih vsadkov ni priporočljivo vstavljati osebam z AIDS-om, hudim diabetikom, pacientom s kroničnim vnetjem dlesni (parodontoza) in mlajšim osebam, ki jim še rastejo kosti. Prav tako zobni implantati niso priporočljivi za bolnike z rakom, srčno-žilnimi boleznimi in boleznimi respiratornega trakta.

Nekaj zanimivosti o zobnih implantatih

Življenjska doba zobnega vsadka je v največji meri odvisna od kvalitete ustne higiene vsakega posameznika. Načeloma danes lahko govorimo o doživljenjski življenjski dobi zobnih implantatov.

Operacija ni vedno potrebna! Ko je to mogoče, se zobni vsadek lahko opravi po »hitrem postopku«. V tem primeru ni potrebno rezanje dlesni niti njeno šivanje. Oteklina je manjša, sam postopek pa poteka v lokalni anesteziji in je neboleč.

Cene zobnih implantatov so odvisne od materialov, iz katerih so izdelani, tehnike izdelave in seveda od proizvajalca. Načeloma pa drži »dražje je boljše«.

Zobni implantat je možno (po oceni zdravnika) nasaditi celo takoj po izpulitvi zoba. Namesti se nadomestno krono in pacient na ta način ni prikrajšan za polno družbeno življenje. Je pa potrebno biti skrajno previden pri obremenitvi implantata.

Zobni vsadek ni zob pač, pa nadomestek korenine zoba, ki je narejena iz titana ali titanovih zlitin. Vidni del zoba se imenuje »krona«, ki je nameščena neposredno na zobni implantat.

Kakšne pa so vaše izkušnje z zobnimi vsadki? Veseli bomo vsakega mnenja, tako pozitivnega kot negativnega, malce nižje v sekciji za komentarje.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close