Kako se v zobozdravstvu uporablja CAD/CAM tehnologija?

Zdravi zobje so ključ do zdravja celotnega telesa in tudi do dobrega splošnega počutja. Zobje nam ne služijo zgolj za lepši nasmeh, pač pa z njimi skozi celotno življenje grizemo hrano, ki tako predpripravljena pride v naš prebavni sistem. Po zdravju zob se vidi naša notranja slika zdravja.

Žal pa nanje preti več nevarnost. Slaba genska zasnova, poškodbe, karies in druge bolezni nam lahko zobe vzamejo. Zobozdravstvo je danes seveda zelo razvito, zato poznamo proteze in čedalje bolj priljubljene implantate, ki nam služijo popolnoma enako kot naravni zobje. In kaj je danes označeno za vrh zobne protetike?

CAD/CAM tehnologija

Najhitreje ti dve kratici opišemo tako, da gre za računalniško oblikovanje in izdelovanje zobne protetike. Morda vam je takšen način bolj poznan iz sveta industrije, kjer se posebne stroje uporablja na podoben način. Dejstvo pa je, da je najboljša rešitev za manjkajoči zob ali več njih popolnoma prilegajoč nadomestek.

Nadomestek zoba
S CAD/CAM tehnologijo zapolnimo manjkajoči zob z ujemajočim se nadomestkom.

Da bi prišli do implantata, ki bo v naših ustih v popolnosti nadomestil star zob, si pomagamo s 3D tiskom. Ta je v zadnjih letih zabeležil precejšen razmah v različnih vejah industrije. Tudi v zdravstvu, kjer znajo natisniti marsikaj, le prave materiale je pri tem potrebno uporabiti.

Kaj vse lahko izdelamo na ta način?

Tehnologija CAD/CAM je na področju zdravstva in zobozdravstva ter protetike odprla neskončno možnosti. Tako lahko danes na ta način izdelamo zobne mostičke, krone, luske, zalivke (onlay/inlay/overlay) in proteze, ki jih podpirajo zobni vsadki.

Največja prednost tega postopka je seveda v natančnosti končnega izdelka, ki je izdelan, ko je opravljeno 3D skeniranje ustne votline z ustnim skenerjem. Izdelek je na ta način do potankosti oblikovan tako, da kvalitetno zapolni in zasede svoje mesto.

Hitrost izdelave

Če je bilo potrebno prej hoditi k zobozdravniku na več posvetov, merjenj in izdelavo kalupov v namen protetike, pa je sedaj vse skupaj opravljeno v enem samem obisku. Torej ne bo več treba čakati, da v laboratoriju prejet odtis spremenijo v odlitek in na koncu pošljejo nazaj k zobozdravniku, ki izdela zob in ga vstavi v usta pacienta.

Na ta način pa se danes izdelujejo tudi nevidni zobni aparati, kar nekateri zobozdravstveni centri korenito izkoriščajo kot svojo konkurenčno prednost. Ko beseda nanese na zobe, je jasno, da želimo opraviti karseda hitro in na najmanj neprijeten način.

Je postopek primeren za vse?

Žal ni tako enostavno. V prvi vrsti je treba o tem govoriti s svojim zobozdravnikom, ki realno oceni, ali CAD/CAM pride prav v primeru njegovega pacienta. Še posebej kadar gre za nekoliko bolj komplicirane posege, se bo zobozdravnik verjetno raje odločil za klasičen poseg.

Je pa CAD/CAM tudi cenovno nekoliko bolj obremenjujoč za pacienta, saj gre za izvedbo dražjega protetičnega dela, pri katerem morajo sodelovati ustrezno kvalificirani strokovnjaki s področja zobozdravstva in računalniškega oblikovanja 3D modelov.

Se torej odločiti za CAD/CAM ali klasičen poseg?

Tako kot je to v navadi na drugih področjih, je enako v tem primeru. Ni vedno vse črno-belo. Včasih je enostavno bolje izbrati klasičen poseg, spet drugič 3D moduliranje in izdelavo protetike. Pri izbiri je treba zaupati strokovnjakom, v tem primeru zobozdravniku, ki bo znal pojasniti, zakaj je v določenem primeru ena možnost boljša od druge.

Če povzamemo še enkrat. CAD/CAM tehnologija zagotavlja izdelavo in namestitev zobnega mostička, krone ali prevleke v enem samem obisku zobozdravnika. Prav tako vam v tem primeru v vmesnem času ne bo treba nositi začasnih protetičnih rešitev. Uporabljajo se samo vrhunski materiali, ki imajo dolgo življenjsko dobo in ne dražijo dlesni, regeneracija po posegu pa je zelo hitra. Ker izdelki ne vsebujejo kovine, je končni izgled popolnoma naraven.

Rate this post

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close