Kaj so zobne luske?

Televizija, internet, kino, slavne osebe, pevci in TV voditelji. Kamorkoli se človek obrne, vidi zdrave, vesele in popolnoma bele zobe, ki sijejo izza čudovitih nasmehov. Zagotovo si tudi sami želite podobnih zob, s katerimi bi stopili iz množice. Ne glede na to, kakšne oblike ali odtenka so vaši zobje, vedno obstaja rešitev tudi zanje.

Morda ob misli na lepe zobe najprej pomislite na boleče obiske pri zobozdravniku, brušenje, vrtanje in poliranje. A za popoln izgled vaših zob vam nikakor ne bo treba trpeti vseh strahov in bolečin. Ste že slišali za zobne luske?

Omislite si luske za zobe

Morda imate kljub konstantnemu drgnjenju zob še vedno odtenek rumenkasto bele, ki vam ni najbolj po godu. Poizkusili ste že celo paleto različnih zobnih past z belilnim učinkom in se morda poslužili tudi kakšnega domačega trika, a na koncu nič. Morda ne veste, ali pač, da je naravna barva zob nekoliko rumenkastega odtenka in nikakor ne bela kot sneg.

Kljub vsemu si želite bleščeče belih zob, brez tistih neenakomernih presledkov med njimi, zaradi katerih so se v mladosti prijatelji šalili z vami. V tem primeru bodo luske za zobe idealna rešitev.

Kako poteka namestitev zobnih lusk?

Najprej je potrebno obiskati stomatološko ordinacijo, kjer stomatolog opravi pregled stanja dlesni in naredi prvi odtis za modelacijo. Ob naslednjem obisku se na zobe pritrdi začasne zobne luske, da oseba vidi, kako bodo videti njeni zobje po namestitvi lusk.

Zobe se minimalno pobrusi in naredi odtis, s pomočjo katerega v posebnem zobotehničnem laboratoriju izdelajo keramične luske za zobe po meri. Pri tretjem obisku se luske trajno prilepi oziroma zacementira na zobe, uskladi ugriz, kar pa je hkrati tudi zadnji korak do popolnega nasmeha.

Kaj pa cena zobnih lusk?

Glede na to, da je od posameznika do posameznika zahtevnost in količina dela različna, je takšna tudi cena zobnih lusk. Konkretno ceno boste izvedeli ob obisku in po prvem opravljenem pregledu, ko bo specialist lahko natančno ocenil strošek posega. Veliko je odvisno tudi od tega, koliko zobnih lusk boste potrebovali.

Kolikšen je rok trajanja porcelanastih zobnih lusk?

Pravilno nameščene in dobro zacementirane zobne luske morajo brez težav zdržati najmanj 20 let. Če boste skrbeli za ustno higieno, pravilno in temeljito čistili medzobni prostor, z luskami načeloma ne bi smeli imeti nobenih težav. Luske za zobe ne povzročajo bolečin ne katerihkoli drugih težav.

Seveda pa vedno obstaja možnost mehanskih poškodb kot tudi izjeme, npr. zaradi napake v postopku namestitve. V tem primeru lahko zobna luska odstopi ali morebiti povzroči kakšne druge težave.

Kdaj se priporoča namestitev zobnih lusk?

Za zobne luske se ljudje odločajo iz različnih razlogov. Eden od teh je zagotovo, ko ima oseba premajhne ali prekratke zobe, kar kazi njihovo vizualno podobo in vpliva na samozavest. Še en pogost razlog so preveliki presledki med zobmi, katerih se ljudje velikokrat sramujejo in z zobnimi luskami idealno zapolnijo vrzeli.

Zobne luske pridejo prav tudi v primeru, ko ima oseba krive zobe. Vsekakor pa so odlične za prekrivanje razbarvanih zob zaradi dolgoletnega kajenja ali uživanja kave. Tudi izrabljene ali poškodovane zobe je moč učinkovito zakriti z zobnimi luskami. Se pa o primernosti tega posega seveda odloči zobozdravnik.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close