Zakaj izbrati nevidni zobni aparat?

Zobje v naših ustih na žalost včasih rastejo malce po svoje, kot lasje. A če lase lahko ukrotimo z nekaj prijemi, pa je z zobmi to precej težje. V ta namen uporabljamo različne vrste zobnih aparatov, pri čemer pa je treba dodati, da so bili ti v preteklosti dokaj moteči.

Lepi in poravnani zobje pa ne motijo zgolj videza, pač pa vplivajo tudi na nepravilno držo čeljusti in posledično še na kar nekaj dodatnih težav okoli tega. Če kaj, potem si želimo zobe ravnati na način, ki bo kar najmanj moteč in predvsem tako, da to ne bo bistveno vplivalo na našo zunanjo podobo.

Vrste zobnih aparatov

V osnovi zobne aparate delimo na fiksne in snemljive, kar že samo po sebi pove, za kakšen aparat gre. Poznamo tako imenovane zvezdice, ki so še najbolj priljubljene pri mladini, mogoče pa je malo manj znano, da je takšen aparat mogoče vstaviti na zobe tudi nevidno.

V osnovni izvedbi se zvezdice prilepijo na zunanji del zoba in se jih med seboj poveže z žičko. Ortodont potem skozi čas terapije prilagaja pritisk teh žičk in tako vpliva tudi na ravnanje zob. Je pa takšne zvezdice mogoče namestiti tudi na notranjo stran zob in aparat tako zakriti.

Fiksni in snemljivi

Pred leti so bili fiksni zobni aparati prava mora predvsem za otroke, ki si niso želeli, da bi jim v šoli in med prijatelji »železje« gledalo iz ust. Zvezdice so rešile precej težav in zobni aparat je postal mnogo bolj sprejemljiv oziroma v zadnjih letih že kar zaželen.

Zvezdice
Zvezdice so eden najpogosteje uporabljenih in priljubljenih zobnih aparatov.

Poznamo tudi snemljive zobne aparate, ki pa za razliko od fiksnih na zobe ne delujejo ves čas. Razlika med obojimi je tudi v tem, da fiksni aparat dejansko premika zobe v želeno pozicijo, snemljivi pa večinoma zgolj usmerjajo smer rasti. Obstajajo namreč tudi snemljivi zobni aparati, ki so namenjeni zgolj premikanju zob.

Kako izbrati zobni aparat?

Eno so želje, nekaj drugega pa realnost. Če želimo imeti lepe in ravne zobe, se bo o tem najbolje pogovoriti z ortodontom. Največkrat je na voljo več različnih opcij, ki jih ortodont predstavi in razloži, zakaj je ena morda boljša od druge in kakšne so razlike.

Velikokrat na izbiro zobnega aparata vpliva tudi cena. Gre za dokaj visok strošek, pri čemer je vredno dodati, da bodo na ta način zobje za vselej takšni, kot ste si jih želeli. A ne govorimo zgolj o ravnanju zob kot lepotnem posegu, pač pa gre tudi za funkcionalnost zobovja, kar v resnici vpliva na naše splošno zdravje.

Kaj pa nevidni zobni aparat?

Če govorimo o nevidnem zobnem aparatu, potem je v naših mislih največkrat prozoren. Zobni aparat lahko v obliki zvezdic skrijemo na notranjo stran zob, a tisti pravi »neviden« je vendarle prozoren. Gre za snemljiv zobni aparat, ki učinkovito ravna zobe. Tega se razveselijo prav vsi, saj si nihče ne želi nasmeha, polnega kovinskih žičk, ki jih je za nameček še težko čistiti.

Seveda ni vsak aparat primeren za vse vrste popravkov zob, a vendarle tisti, ki lahko izbirajo, izberejo nevidnega. Gre za popolnoma nemoteč aparat, kar dobro vpliva na psiho in počutje osebe, ki ga nosi. Ker je snemljiv, si je tako tudi enostavneje očistiti zobe, vendarle pa ga je treba nositi po navodilih ortodonta, sicer bo rezultat izostal oziroma ne bo povsem zadovoljiv.

Prednosti nevidnega aparata

Ne gre pa zgolj za lep nasmeh in sproščen občutek. Nošenje zobnega aparata vendarle lahko pusti nekaj vidnih znakov na zobeh, še posebej v primeru, kadar pri tem ni bilo dovolj dobro poskrbljeno za ustno higieno. Lahko se pojavijo temne lise ali celo karies.

Pri snemljivem nevidnem zobnem aparatu se tega ni bati. Čeprav so sile na zobe pri tem zobnem aparatu manjše in posledično to pomeni enako tudi za bolečine (največkrat jih niti ni), pa to ne pomeni, da ne deluje. Moderna tehnologija na tem področju omogoča nove materiale in tehnike izdelave, zato je rezultat ob pravilni uporabi zagotovljen.

5/5 - (1 vote)

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close