4 nasveti, kako premagati strah pred zobozdravnikom

Strah pred zobozdravnikom je vsaj tako nadležen in pogost kot strah pred kačami ali pajki. V večini primerov (vsaj pri pajkih) se izkaže, da je strah povsem odveč, vseeno pa nam nekaj v nas ne da premagati tega odpora. Najprej si moramo dopovedati, da je zobozdravnik naš prijatelj, ki nam hoče dobro.

Zdravje naše ustne votline prispeva k zdravju celotnega telesa. Bakterije v naših ustih in vnetja, ki se lahko pojavijo, vplivajo tudi na vnetja znotraj našega telesa.

Številke kažejo, da se kar petina vseh ljudi k zobozdravniku odpravi šele, ko je to nujno potrebno. Saj veste, tista bolečina, ko kar prosite, da vam izdrejo »pokvarjen« zob. Dejstvo pa je, da to ne bi bilo potrebno, če bi zobozdravnika obiskovali redno. To pomeni vsaj dva do trikrat na leto.

1. Zavedajte se, da zobozdravnik nima cestnega orodja

Dopovejte si, da od zobozdravnika vsi pridejo živi in bolj zdravi, kot so bili prej. Sploh kadar gre za rutinske preglede in manjše popravke, kot so nove zalivke ali odstranjevanje zobnega kamna. Zobozdravniki dandanes uporabljajo sodobno orodje, ki minimalizira možnost bolečine.

Zavedajte se, da je strah pred zobozdravnikom zares odveč. V primeru večjega posega boste prejeli sedativ, ki bo popolnoma odstranil bolečino in šele takrat se bo zobozdravnik lotil svojega dela. Zapomnite si, da vas zaradi posega zobozdravnika ne bo nikoli toliko bolelo kot zaradi vnetega in nezdravljenega zoba.

2. Na pregled se naročite zdravi

Naročite se k zobozdravniku, ko vas še ne pestijo nobene težave. Zobozdravnik bo opravil rutinski pregled vaših zob in ustne votline ter po potrebi odredil nov datum za morebiten manjši poseg ali pa vam že takoj zamenjal kakšno zalivko. Domov boste šli pomirjeni, vedoč, da je z vašimi zobmi vse v najlepšem redu.

Morda pa se vam za zobmi nabira zobni kamen in tega sploh niste vedeli. Zobni kamen lahko privede do precejšnjih težav, če se ga ne odstrani. V skrajnem primeru pride lahko celo do parodontoze, ki pa je v osnovi napaka pacienta, ki težavam v svojih ustih ni namenil dovolj pozornosti.

3. Izberite si primernega zobozdravnika

Morda ste zanj slišali od prijatelja ali prijateljice, morda ga je pohvalil kak sorodnik. Dobri zobozdravniki si vzamejo čas za svoje paciente in jih na poseg ter morebiten dražljaj v ustih tudi predhodno opozorijo.

Naučite se premagati strah pred zobozdravnikom skozi izkušnje, ki jih boste prejeli ob samem obisku ordinacije. Ni lepšega občutka kot ob odhodu, ko veste, da so vaši zobje zdravi in da za ustno higieno dobro skrbite.

4. Pogovarjajte se s svojim zobozdravnikom

Skozi pogovor boste ustvarili bolj pristen odnos, svojemu zobozdravniku pa boste tudi predali vse potrebne informacije glede vaših zob. Morda vas kje boli, skeli, ali pa vas skrbi kakšna bulica na dlesni. Če se bojite posega, zobozdravniku to zaupajte, saj je izučen za to, da s pacienti ravna v skladu z njihovim počutjem.

Vodil vas bo skozi celoten postopek, komentiral stanje vaših zob, vas kaj vprašal, tisti bolj odprti zobozdravniki pa se bodo celo pohecali z vami. Takšni zobozdravniki (in zdravniki nasploh) so najbolj zaželeni pri pacientih. Vsekakor prisluhnite njihovim nasvetom glede morebitne spremembe v higieni vaših zob.

Ni vsaka zobna pasta enako dobra za vse in tudi sama oblika zobne krtačke ne. Morda prav vi potrebujete malce tršo ali morda bolj podolgovato, da boste lahko dosegli vse kotičke v ustih. Ne bojte se jih kaj vprašati, beseda ni konj.

Ste sami strah pred zobozdravnikom že uspešno premagali? Veseli bomo, če nam v komentarju zaupate svojo izkušnjo!

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close