Zobni aparat – 5 vprašanj in odgovorov

Za odpravljanje zobnih ali čeljustnih nepravilnosti se že nekaj časa uporablja ortodontski aparat ali po domače zobni aparat. Do nedavnega smo bili morda vajeni videti aparat za zobe le v ustih mladine, a temu že nekaj časa ni več tako. Znane osebnosti iz sveta šov biznisa so s svojimi zahtevami po popolnosti posegle tudi na to področje.

Le kdo si danes ne želi popolnih belih in ravnih zob. Tehnologije in tehnike ravnanja so močno napredovale, zato se dandanes za zobni aparat odloča tudi čedalje več odraslih. Ortodontski aparat je tako postal precej manj opazen in moteč, kar pa različne aparate za zobe še razlikuje, je seveda cena.

1. Kateri zobni aparat izbrati?

Kot rečeno, na trgu je dandanes moč nabaviti kar nekaj različnih aparatov za zobe. Od tistih običajnih (žičnatih) in »zvezdic« v različnih barvah gumic pa vse do brezbarvnih, praktično neopaznih. V prvi vrsti je izbira odvisna od potreb posameznika in njegove starosti.

Mladina si seveda želi v ustih ortodontski aparat, ki bo prej modni dodatek kot pa razlog za zasmehovanje s strani vrstnikov. Gre za klasični zobni aparat (zvezdice), katerega popestrijo barvne gumice in je hkrati tudi najcenejši na trgu.

Aparat za zobe - zvezdice
Najpogostejši je klasični aparat za zobe v obliki zvezdic.

Tisti nekoliko starejši pa si bodo verjetno raje omislili čim manj opazen zobni aparat, ki bo kar najmanj vplival na njihovo vsakdanje življenje in higieno. Poznamo fiksne zobne aparate, ki jih namesti ortodont in ostanejo na zobeh vse do konca posega. Poznamo pa tudi snemljive, ki jih je potrebno naročiti po meri in jih po navodilih ortodonta vsak dan nositi v določenem časovnem obdobju.

Poleg cene je ena ključnih razlik tudi sama praktičnost oziroma udobnost nošenja aparata, kot na drugi strani seveda cena. Fiksni zobni aparati so denimo cenejša izbira od brezbarvnih in tistih snemljivih, izdelanih po meri.

2. Kdo potrebuje aparat za zobe?

Zobni aparat načeloma potrebujejo osebe z izrazito neravnimi zobmi, prekrivajočimi se ali preveč razmaknjenimi zobmi (premalo prostora za osmice). Ortodontski aparat prav tako uredi težave z ugrizom, odpravlja bolečine v čeljusti in poskrbi, da ne bodo naši zobje samo lepi, ampak tudi funkcionalni. Nepravilna lega zob včasih vpliva tako na samo prehranjevanje kot na govor.

Zmotno je misliti, da aparat za zobe potrebujejo samo mladostniki. Neravne zobe odpravlja tudi čedalje več odraslih, ki imajo zaradi tega težave z bolečinami v čeljusti ali pa se slabše počutijo v družbi, kar vpliva na psihično zdravje vsakega posameznika.

3. Kako dolgo je potrebno nositi zobni aparat?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora, saj je trajanje ravnanja zob odvisno od njihove deformacije, discipline posameznika in nekaterih drugih dejavnikov. Velja pa, da se ortodontski aparat nosi nekje okoli leta in pol. Namestitev aparata je popolnoma neboleča, morda nato le v začetku nošenja nastane nekaj neprijetnega občutka zaradi pritiska aparata na same zobe.

4. Kako se skrbi za higieno zob, je kaj drugače?

Higiena zob, ki je že sicer zelo pomembna, postane med nošenjem ortodontskega aparata še toliko pomembnejša in nekoliko zahtevnejša. Uporabljati je potrebno zobne ščetke s pravo trdoto ščetin, biti pozoren pri morebitnih ostankih hrane in uporabljati tudi posebne pripomočke za čiščenje medzobnega prostora.

Snemni zobni aparat
V nekaterih primerih deformacije zob zadošča snemni zobni aparat.

Za vse, ki jih skrbi, da bi lahko zobni aparat poškodoval njihove zobe, je potrebno jasno povedati, da se to ne zgodi. Vsekakor je potrebno dobro skrbeti za ustno higieno, saj le-ta na koncu vpliva na stanje zob posameznika.

5. Kdaj vam pripada zdravljenje z zobnim aparatom na stroške ZZZS?

Če se prvi pregled zob opravi do 16. leta starosti in se poseg z ortodontskim aparatom prične pred 18. letom, stroške posega krije ZZZS.

Za zdravljenje z zobnim aparatom na stroške zavarovalnice so primerne osebe, ki dosežejo dovolj točk pri ocenjevanju deformacij in stanja zob. Dodajmo še, da zavarovanje krije uporabo fiksnega zobnega aparata. Uporabo snemljivega pa le v primeru, da s fiksnim aparatom težav pacienta ni mogoče odpraviti.

Prav tako se lahko vsak posameznik odloči za uporabo drugačnega aparata za zobe ali druge vrste materialov. Ker gre v tem primeru za lastno odločitev, je potrebno doplačilo preko osnovnega zneska, ki ga krije ZZZS.

Zobna vila

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na spletnem portalu Zobna vila boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close