Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

Zobni kamen nastaja kot mehka obloga na zobeh, ki nudi popolno gojišče bakterij v ustih. Če te obloge v dnevu ali dveh ne odstranimo, se prične tvoriti zobni kamen, ki povzroča težave. Zobni kamen je hrapav in, ker nudi zavetje vojski bakterij, povzroča tudi vnetje dlesni. Če vas dlesen na otip zaboli ali med ščetkanjem zakrvavi, pojdite k zobozdravniku. Ta bo najverjetneje opravil le čiščenje zobnega kamna, kar ne bo bolelo.

Daljše vnetje dlesni vodi v hudo bolezen – paradontozo

Tisti, ki ste se s to nadlogo že spopadali, imate morda izkušnjo z odstranjevanjem zobnega kamna kar doma. Morda s kakšnim ostrim predmetom ali zobotrebcem, ki ste ga potisnili med dva zoba in je odpadel zajeten kos, za katerega ste nemara mislili, da je zob.

Nikar tega ne počnite sami, ampak se napotite k svojemu zobozdravniku!

Kako poteka čiščenje zobnega kamna?

Zobnega kamna ne moremo odstraniti sami s kakšnim posebnim preparatom. Zobni kamen se namreč nahaja tudi na takšnih predelih, ki jih s svojim orodjem lahko doseže le zobozdravnik. Sam postopek je v večini primerov neboleč, morda le nekoliko neprijeten, ker traja dlje.

V boju proti tej nadlogi se najbolje izkažejo popolnoma gladki zobje. Hrapavi zobje namreč nudijo oprijem za mehko oblogo, ki se dokaj hitro spremeni v zobni kamen. Ta nastaja tudi pod dlesnijo, kar je pri čiščenju nekoliko boleče.

Odstranjevanje zobnega kamna
Zobozdravnik bo ob pregledu ocenil, ali je potrebno odstraniti zobni kamen.

Odstranjevanje zobnega kamna je navadno opravljeno v enem posegu pri zobozdravniku. Ta poseg opravi s posebnim ultrazvočnim inštrumentom, s katerim odstrani ves zobni kamen. Vibracije v pravem frekvenčnem pasu povzročijo odluščenje zobnega kamna od površine zoba. Po končanem postopku zobozdravnik nato s finim poliranjem odpravi še morebitno obarvanje zob in poskrbi za neravne površine.

Priporočljivo je, da po tovrstnem posegu pri zobozdravniku nekaj dni ne uživate kave, čaja, vina, cigaret in na splošno vsega, kar vsebuje barvila. V tem času so zobje namreč precej bolj občutljivi in lahko pride do hitrega obarvanja zob.

Kolikokrat letno na odstranjevanje zobnega kamna?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Vse je odvisno od vsakega posameznika posebej. Nekaterim zobni kamen nastaja hitreje, spet drugim počasneje. Velja pa, da v povprečju oseba z zobnim kamnom obišče zobozdravnika enkrat do trikrat letno.

Obstajajo tudi ljudje, ki to potrebujejo pogosteje. Vse informacije pozna le pristojni zobozdravnik. Dejstvo je, da naj bi zobozdravnika obiskali vsaj dvakrat na leto. V tem času bo ta lahko natančno ocenil stanje vaših zob in vas po potrebi naročil na čiščenje zobnega kamna.

Kje najpogosteje nastane zobni kamen?

Zobni kamen najraje nastaja na zadnji strani sprednjih spodnjih zob, se pravi, spodnjih sekalcev. Ta del zob je vsekakor najtežje očistiti, v prid nabiranju obloge pa govori tudi dejstvo, da se tam nahajajo žleze slinavke, zaradi katerih je koncentracija mineralov višja.

Kako se lahko zaščitim pred zobnim kamnom?

Vsekakor je potrjeno dejstvo, da proti nastajanju zobnega kamna pomaga žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja, ki vsebujejo ksilitol. Preventiva je seveda tudi redno čiščenje zob in ustne votline. Predvsem takrat, ko so obloge še mehke in jih je moč očistiti s temeljitim ščetkanjem.

Kasneje, ko se mehke obloge strdijo in se spremenijo v zobni kamen, sami žal več ne morete storiti ničesar. Potreben je obisk zobozdravnika, ki strokovno opravi čiščenje zobnega kamna po zgoraj opisanem postopku.

Še nasvet: uporabljajte zobne paste, ki vsebujejo fluoride in se izogibajte tistih z obljubami o belilnem učinku. Po ščetkanju pasto samo izpljunite iz ust in preveč ne izpirajte z vodo. Vam v tem primeru ostane neprijeten pekoč občutek v ustih? Zamenjajte zobno pasto.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close