5 nasvetov, kako preprečiti slab zadah

Da imamo slab zadah, je nekaj, kar nam je najtežje slišati od svojih prijateljev ali partnerja. Prvi občutki so »pogreznil/a bi se v zemljo«. Potem se vprašamo, ali zares tako slabo umivamo zobe, smo kaj takšnega jedli, … Dejstvo je, da ustni zadah ne izvira vedno le iz slabe ustne higiene. Kar nekaj je drugih razlogov, na katere morda ne bi niti pomislili. Ali ste vedeli, da imate lahko neprijeten zadah v primeru, da imate neodkrit diabetes?!

Neprijeten vonj ne pride nujno direktno iz ust. Slab zadah iz želodca je navadno posledica našega prehranjevanja. Iz zadnjega podatka lahko potegnemo sledeče. Slab zadah iz ust nam lahko sporoča, da smo bolni, pa se tega niti ne zavedamo. Poleg prej omenjenega diabetesa nam neprijeten vonj iz ust lahko povzročajo še vnetje zob ali desni, vnetje sinusov ali pa celo bolezen jeter.

Kako preprečiti slab zadah?

V prvi vrsti lahko neprijeten zadah iz ust preprečimo z obiskom zobozdravnika. Ta nam pregleda stanje zob ter oceni, ali v naši ustni votlini poteka kakršno koli vnetje. Preveri tudi stanje okoli nabiranja zobnega kamna.

Prav zobni kamen je velikokrat glavni krivec za slab zadah iz ust. Ker je površina zobnega kamna hrapava, je kot takšna idealna za oprijemanje oblog in zlahka postane dom bakterijam v ustih. Te med predelovanjem oblog v usta izpuščajo nevarne kisline, ki poškodujejo zobno sklenino, kar kasneje vodi do gnitja zoba ali kariesa. V vsakem primeru idealen scenarij za slab zadah.

Kot smo torej ugotovili, obisk zobozdravnika lahko v največji meri pripomore k izboljšanju stanja z našim zadahom. Pred tem (pa tudi po) pa seveda ustrezna ustna higiena. Temeljito ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan, nitkanje medzobnega prostora in po potrebi izpiranje z ustno vodico.

Pozor: niso le zobje tisti, ki gostijo bakterije v naših ustih! Največ bakterij se namreč zadržuje na jeziku. Če je ta bolj hrapave »sorte«, še toliko raje. Torej, ne pozabite na čiščenje jezika. Za to opravilo je na voljo kar nekaj pripomočkov, od strgala za jezik dalje.

Bakterije v ustih se množijo tudi v primeru suhih ust. Sploh kadilci velikokrat tarnajo, da imajo suha usta. Pomanjkanje sline namreč pomeni, da ta ne odstranjuje bakterij iz ust, kar navadno počne. Te se vse bolj razmnožujejo in verižna reakcija vodi do vsega zgoraj opisanega.

5 nasvetov za odpravo slabega zadaha

Že po teh prebranih vrsticah se vam je verjetno utrnilo kar nekaj idej, kako poskrbeti za morebiten slab zadah. Ta navadno močno vpliva na socialno življenje ljudi, kajti zelo težko je sedeti nasproti sogovorniku, kateremu močno zaudarja iz ust.

To je seveda tudi težko povedati, zato je povsem mogoče, da se sogovornik tega niti ne zaveda, ker se je tovrstnega vonja že navadil. Kljub vsemu pa naj vam naštejemo še 5 nasvetov, kako preprečiti slab zadah.

1. Pijte dovolj vode! Kot ste zgoraj že lahko prebrali, suha usta omogočajo širjenje bakterij, saj jih sicer slina pomaga odstranjevati iz ust. S pitjem tekočine vlažite usta in na ta način pomagate pri reduciranju števila bakterij v ustih. Posegajte raje po vodi kot po sladkih pijačah, saj veste, kako sladkor vpliva na zobe. Kanite v vodo nekaj kapljic limone. Ta namreč takoj omeji delovanje bakterij in tudi osveži naš dah.

Pitje vode
Z rednim pitjem vode boste zmanjšali število bakterij v ustih.

2. Nitka in strgalo za jezik! Pri čiščenju ustne votline obvezno uporabite tako nitko kot tudi strgalo za jezik. Le na ta način boste odstranili vse nabrane obloge na zobeh in jeziku ter poskrbeli za konkretno zmanjšanje števila bakterij v svojih ustih.

3. Sadje in zelenjava! Jejte čim več sadja in zelenjave. Rezultat takšnega prehranjevanja bo več sline v vaših ustih, ta pa bo nato omejila kolonijo bakterij v ustih. Nasvet: občasno žvečite peteršilj ali meto za boljši dah.

4. Pojejte kos kruha! Kadar nas preseneti lahkota, se lahko pojavi slab zadah iz želodca. Privoščite si kakšen prigrizek. Znano pa je, da na neprijeten zadah ugodno vpliva kos kruha, ki s svojo vsebnostjo ogljikovih hidratov poskrbi za zmanjšanje neprijetnega vonja iz ust.

5. Žvečite žvečilne gumije! Z žvečenjem žvečilnega gumija poskrbimo za povečano nastajanje sline. Kako pa ta nato vpliva na bakterije, smo pa tako že večkrat povedali. Uporabljajte žvečilne gumije brez sladkorja s ksilitolom. Če naletite na takšne z okusom cimeta, pa še toliko bolje. Cimet je odličen v boju proti slabemu zadahu.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close