Kako po naravni poti do bolj belih zob?

Le kdo izmed nas si ne bi želel imeti bleščeče belih zob, kot so zobje slavnih igralcev in drugih zvezdniških oseb. V prvi vrsti je potrebno poudariti, da je naravna barva zob vse prej kot snežno bela in da zvezdniki v kamere kažejo tudi umetne zobe ali pa prilepljene bele »luskice«.

Do bolj belih zob lahko pridemo tudi po naravni poti. To pa nam vsem precej bolj diši od kemikalij ali poliranja zob pri zobozdravniku, mar ne? Z lepimi zobmi smo ljudje mnogo bolj samozavestni, samozavest pa močno vpliva na to, kako uspešni bomo na različnih področjih našega življenja. Morda so bili naši zobje pred leti bolj svetli, a so svoje dodali kava, čaj, cigareti in morebitne druge razvade.

Pasta za beljenje zob iz sode bikarbone

Soda bikarbona je naravno belilo, ki pomaga pobeliti tudi naše zobe. Eden izmed preprostejših receptov za pasto iz sode bikarbone je, da zmešate sodo in vodo v razmerju 1:2 (1 del sode in 2 dela vode), ter na ta način pripravite pasto za zobe.

Nekateri prisegajo še k dodatku jagode. Ta vsebuje kislino in encime, ki se zelo dobro izkažejo pri odstranjevanju madežev z zob. Pasto nanesite na zobe in jo pustite delovati 15 minut, nato pa ščetkajte zobe.

POZOR: Ob pretirani uporabi te paste lahko poškodujete sklenino zoba, zato ni priporočljivo posegati po njej več kot enkrat na teden.

Limonin sok z jabolčnim kisom

Pri uporabi tega pripravka za beljenje zob velja enako kot pri prejšnjem s sodo bikarbono. Ob pretirani uporabi lahko poškoduje zobno sklenino, zato ga ne uporabljajte več kot enkrat na teden.

Iz limone iztisnite slabo polovico limoninega soka, dodajte dve žlički jabolčnega kisa in si s pripravkom nežno ščetkajte zobe. Nato ustno votlino temeljito sperite z vodo. Rezultati bodo vidni čez čas, če boste ta postopek redno ponavljali.

Aktivno oglje – ko črno postane belo

Verjetno ste v medijih že zasledili kakšno sliko povsem črnih zob z napisom »Top beljenje zob«. Gre namreč za premaz iz aktivnega oglja, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni.

Aktivno oglje enostavno zmešate z vodo, da nastane gosta pasta, nanesete na zobe in počakate približno 2 minuti. Nato zobe nežno ščetkate in sperete. Končni rezultat bo vaša originalna barva zob.

Živila, ki ohranjajo naše zobe bele

Vsekakor nam je tu v pomoč trda zelenjava, kot je na primer korenje. Glodanje korenja ali druge trde zelenjave nam pomaga, da »pobrusimo« zobe tudi tam, kamor s ščetko težko pridemo.

Zelo priporočljiva je prav tako zelena, ki je znana po svojem delovanju proti slabemu zadahu. Za pripravno se izkaže tudi pri odstranjevanju madežev kave, čaja, vina in podobno.

Dodajmo še, da je priporočljivo po vsakem obroku spiti kozarec vode. Na ta način splaknemo ustno votlino, morebitne ostanke hrane in pripomoremo k zdravju naše ustne votline.

Kaj ni dobro početi, če si želimo belih zob?

Za rumenkasto barvo zob so velikokrat krivci kava, čaj, vino in seveda cigareti. Težave na tem področju povzroča tudi jagodičevje, kot so borovnice ali robide, saj drobna semena ostajajo med našimi zobmi in negativno delujejo nanje. Eden od dobrih predlogov je zagotovo pitje sladkih pijač s pomočjo slamice. Tako nam sok ne teče po zobeh. Prav tako je seveda priporočljivo čiščenje zob po vsakem obroku in tudi po zaužiti sladki pijači ali sladici.

Za obarvanost naših zob krivimo kromogene, saj se v njih skriva barva zaužite hrane in pijače. Gre za močno obarvane molekule, ki se pritrdijo na zobno sklenino. Ker je velika večina živil, ki barvajo naše zobe, zdravih, jih nikar ne odstranimo z jedilnika samo zato, da bi bili naši zobje bolj beli. Potrebujemo namreč njihove vitamine in minerale, zato bo bolje, če po njihovem zaužitju zobe enostavno očistimo ali vsaj speremo z vodo.

NASVET: Preden na svojih zobeh testirate nekaj, kar ste videli na spletu, oziroma če je to priporočila ta ali ona svetovna zvezda, se temeljito informirajte, saj je zadnje, kar si želite, narediti škodo na svojih zobeh.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close