Ustna higiena za zdrave in lepe zobe – 5 nasvetov

Da je od dobre ustne higiene v precejšnji meri odvisno tudi naše splošno zdravje, nam ni potrebno posebej razlagati. Prav tako je ustna higiena zelo pomembna pri različnih vsakodnevnih situacijah. Le kako se bo izšel pomemben sestanek za posel ali pa morda zmenek s simpatijo, če bomo sogovorniku kazali gnile zobe ali ga odbijali s slabim zadahom?

V ustih si lahko največ škode naredimo s sladkarijami, sladkimi pijačami, kavo, cigaretami in alkoholom. Še večjo škodo pa povzročimo, če zanemarimo redno in natančno ustno higieno, ki omili ali pa kar nevtralizira naše pregrehe.

5 nasvetov za lepe in zdrave zobe

V nadaljevanju vam ponujamo TOP 5 nasvetov, s katerimi boste poskrbeli, da bodo vaši zobje še dolgo časa lepi in zdravi.

1. Prečrtajte sladke pijače!

Če že ne v popolnosti, pa vsaj večji del. Razne sokove in gazirane sladke pijače zamenjajte z vodo. Če vam tekočina brez okusa ne prija najbolj, pa v vodo kanite nekaj limoninega soka, natrgajte svežo meto ali dodajte nekaj jagodičevja, ki ga prej malce stisnete, da izpusti omamno dišeče sokove. Zapomnite si, da je tudi jagodičevje s svojimi drobnimi semeni in sladkorjem, ki ga vsebuje, težavica za zobe. Ampak ob pravilnem in rednem ščetkanju to ne bo predstavljalo težave.

2. Zdravo se prehranjujte!

Noben problem ni, če se kdaj pa kdaj pregrešite s kakšno tortico ali drugo sladko razvado. Seveda v primeru, da nato poskrbite za ustrezno ustno higieno. Vseeno pa na svoj jedilnik dodajte čim več sadja in zelenjave.

Jabolko in beli zobje
Jabolko je kot nalašč za odstranjevanje površinskih oblog na zobeh.

Informirajte se, koliko mineralov in vitaminov (ter katere) vsebuje posamezno sadje ali zelenjava. Sploh tista trša bo dobro dela vašim zobem, saj jih boste z grizljanjem dodobra očistili tudi tam, kamor ščetka morda ne doseže.

3. Vzemite si čas za ustno higieno!

Zelo pomembno je, da pri tem opravilu ne postanemo »furjasti«. Velikokrat se nam zgodi, da vstanemo prepozno, ko se nam mudi v službo ali na sestanek, potem pa še pred vrati kopalnice vedno kdo nestrpno postava in nas sili v hitenje.

Vzemite si čas, ščetkajte zobe počasi in temeljito. Ustvarite iz tega nek ritual. Vedno pričnite na istem koncu, ščetkajte krožno in ne pozabite na zadnjo ploskev zoba. Zelo pomembno je tudi, da poskrbite za dlesni. Obisk zobozdravnika, čiščenje zobnega kamna, …

4. Uporabite zobno nitko!

Vsi imamo pri zobeh kakšen kotiček, ki ga z zobno ščetko nikakor ne moremo doseči. Uporabite zobno nitko in previdno »znitkajte« medzobni prostor. Na ta način boste ven izbezali vso morebitno zataknjeno hrano, ki se tam počasi razkraja, pri tem pa nastajajo nevarne kisline, ki uničujejo zobno sklenino.

Rezultat tega je seveda tudi karies, vse skupaj pa lahko vodi do gnitja zoba in slabega zadaha. Posledica: nižja samozavest, boleč zob, mučenje na velikem belem stolu.

5. Redno obiskujte svojega zobozdravnika!

Misel na odhod k zobozdravniku ne spada ravno med posebej srečne misli ali »happy thoughts«, kot jih je uporabljal Peter Pan, da je lahko poletel pod oblake. Vi boste lebdeli nad tlemi, če boste zadovoljni s svojimi zobmi, se samozavestno smehljali in delili očarljive poglede.

Pregled pri zobozdravniku
Na pregled pri zobozdravniku se naročite vsaj enkrat ali dvakrat letno.

Zato pa enostavno morate k zobozdravniku. Včasih se zdi, da ljudje menijo, da zobozdravniki režejo glave. Malo za šalo, a malo tudi zares. Strah pred strokovnjaki v belem je povsem nepotreben, saj gre v večini primerov za rutinski pregled in popis morebitnih težavic, ki jih je potrebno v pravem času odpraviti.

Odstranjevanje zobnega kamna, morebiti kakšna zalivka ali pa dobronameren nasvet glede tega in onega. Če boste odlašali predolgo, boste v vsakem primeru enkrat pristali na tistem »groznem« stolu in prisluhnili koncertu vrtalnega zbora. A takrat verjetno z neznosno bolečino v ustih in kakšno oteklino na obrazu.

Dodatni nasveti za zdrave in lepe zobe

Še nekaj trikov za lepe in zdrave zobe: uživajte veliko hrane z visoko vsebnostjo vitaminov A in D, ki zelo ugodno vplivata na zdravje naših zob. Jajca, jogurti (naj ne bodo polni sladkorja) in denimo jagodičevje.

Za svež dah pijte zeleni čaj, ki zavira rast bakterij in na ta način deluje protivnetno ter tako varuje naše zobe. Na splošno velja, da so proti slabemu zadahu najboljši prijatelji z vrta, ki vsebujejo veliko klorofila, saj ta uničuje bakterije, odgovorne za neprijeten vonj. Ta živila so: peteršilj, zelena, koriander, rožmarin, …

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close