Beljenje zob – vse, kar morate vedeti

Čudovit nasmešek, ki osvaja in dviguje samozavest. Beli in brezhibni zobje, ki okolice enostavno ne puščajo ravnodušne. Beli zobje so večna želja vsakogar med nami in za njihovo belino smo pripravljeni storiti marsikaj. Ko pomislite na beljenje zob, pa se morate zavedati, da so drugi zobje tudi zadnji, zato se nikar prehitro ne odločite za razne nepreverjene recepte.

Morda ste kje slišali, da bodo zobje snežno beli, če jih boste podrgnili s tem in onim, nekateri priporočajo celo precej nevarne kemične spojine, ki pa nikakor ne sodijo v vaša usta. Spodaj preverite vse, kar morate vedeti o beljenju zob.

Naravna barva zob ni snežno bela

Veliko ljudi napačno sklepa, da so njihovi zobje zabarvani, ker niso povsem beli. Naravna zob seveda ni povsem bela, ampak gre za odtenek bele barve, ki se približuje rumenkasti. Torej, signal zdravih zob nikakor ni filmsko bela barva. Nekateri, predvsem slavni, gredo z beljenjem zob tako daleč, da so zobje vidni prej umetni kot naravni in zdravi. Beli zobje so torej zobje bele barve različnih odtenkov.

Kljub vsemu pa leta, prehrana in morebitne nezdrave razvade terjajo določen davek. Zobje kljub nenehnemu drgnjenju z zobno ščetko niso več takšni, kot so bili nekoč. In prav tem zobem je možno povrniti svoj nekdanji ugled. Obarvanost zob od pitja kave, čaja, kajenja, …

Beljenje zob pri zobozdravniku

Najbolj varna odločitev za vaše bolj bele zobe bo seveda beljenje pri zobozdravniku. Najprej novica za vse tiste, ki imate na zobeh zobne luske, plombe ali ostale fiksno ter snemno protetične nadomestke. Na te zobe beljenje ne bo učinkovalo!

Beljenje zob pri zobozdravniku
Najbolj varno je, če vam beljenje zob izvede zobozdravnik.

Zelo pomembno je, da beljenje zob izvaja izkušen strokovnjak, saj lahko ob napačnih tehnikah in drugih napakah pride do trajne poškodbe zob in zobne sklenine ali dlesni. Za beljenje pri zobozdravniku bo potreben en obisk v ordinaciji, med katerim vam bo zobozdravnik najprej zaščitil dlesni, zobe prekril z belilnim sredstvom in osvetlil s posebno lučko ali laserjem. Na ta način bodo vaši zobje bolj beli za do šest odtenkov.

Trajanje učinka beljenja bo povsem odvisno od vašega sloga življenja. Če ste kadilec, pijete veliko kave ali čaja, bo postopek potrebno ponoviti hitreje kot sicer. Načeloma velja, da se beljenje zob izvaja v intervalu na 6 ali 12 mesecev.

Kako pobeliti zobe doma?

Ker je beljenje zob pri zobozdravniku navadno dokaj drago, se ljudje poslužujejo predvsem tehnik in sredstev, ki jih najdejo preko spleta. Na trgu je precej pripomočkov in izdelkov, ki obljubljajo hitro beljenje zob, a pri teh velja biti skrajno previden. Če se že odločate za katerega od izdelkov, se o varnosti uporabe najprej prepričajte pri svojem zobozdravniku.

Nikakor si namreč ne želite uničiti sklenine svojih zob ali poškodovati dlesni. Morda niste vedeli, a zobe si lahko pobelite doma tudi pod nadzorom zobozdravnika. V ta namen boste prejeli posebno belilno sredstvo in grizno šablono, ki bo prilagojena vašemu ugrizu. Postopek rezultate prinese nekje v dveh tednih, če se seveda držite napotkov svojega zobozdravnika.

Koliko stane beljenje zob?

Cena beljenja zob je povsem odvisna od tega, za katero vrsto beljenja se odločite, ter tudi od tega, kje beljenje opravljate. Velja pa, da cene beljenja zob pri zobozdravniku hitro prilezejo do več 100 € in tja do višine minimalne plače.

Cene so zares različne, obstajajo pa tudi opcije za beljenje posameznega zoba, za katerega boste odšteli denimo okrog 10 €. Zgodi se na primer, da se zaradi poškodbe ali bolezni zabarva samo en zob in je na ta način to cenovno precej ugodna rešitev.

Do belih zob z različnimi pripomočki?

Potem so na trgu seveda tudi različne zobne paste, ki obljubljajo učinek beljenja zob, pa tudi geli ali kompleti griznih šablon, gelov in lučk. Cene teh so zelo različne, je pa na mestu zdrava mera skepticizma pred samim nakupom in uporabo. Pred slednjo se vsekakor podrobno pozanimajte o samem izdelku.

Ali za njim stoji kakšno zaupanja vredno podjetje? Kaj o izdelku pravijo uporabniki na forumih in socialnih omrežjih? Prvi znak za alarm so vsekakor »izpovedi zadovoljnih uporabnikov«, pri katerih takoj vidite, da gre za fotografije oseb s spleta in ne za realne ljudi. Prav tako bodite pozorni na spletne strani, ki so že na prvi pogled videti prej spletna prevara kot pa zaupanja vredna trgovina.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close