Vnetje dlesni: vzroki in zdravljenje

Občutek, ko pri ščetkanju zob dlesen zaboli ali celo zakrvavi, ni nič kaj prijeten. Najprej zaradi same bolečine. V ustni votlini nas ta še toliko bolj moti, saj ovira prehranjevanje, lačen človek pa ni preveč srečen. Potem pa je tu še drugi del. Boleče vnetje dlesni, pri katerem lahko pride tudi do krvavenja, so lahko opozorilo pred veliko težavo, ki jo zobozdravniki imenujejo parodontoza.

Zakaj nastane vnetje dlesni?

Vnetje dlesni nastane v prvi vrsti vsekakor zaradi preslabe higiene. To ne pomeni, da ste neodgovorna oseba, ki si premalo umiva zobe, ampak da tega morda ne počnete dovolj temeljito. Dejstvo pa je tudi, da si vsi ljudje nismo enaki. Naši zobje so različni, različnih oblik in na ta način različno dojemljivi za nabiranje hrane med njimi, kar povzroča nastajanje škodljivih bakterij.

Problematičen je predvsem medzobni prostor, ki ne dovoli ščetki, da bi se preveč približala, z nitko pa tudi ne moremo vmes ali pa je niti ne uporabljamo. Tam se počasi ustvarijo idealni pogoji za rast bakterij, ki ob predelovanju hrane proizvajajo škodljive kisline. Te načenjajo sklenino naših zob, povzročajo karies in vnete dlesni. Vnetje dlesni se strokovno imenuje gingivitis.

Vnete dlesni niso vedno rezultat slabe higiene

Zmotno bi bilo misliti, da je oseba z vnetimi dlesnimi vedno premalo vestna pri higieni zob in ustne votline. Boleče dlesni in vnetje se pojavijo tudi v primeru padca odpornosti posameznika. Padec imunskega sistema je navadno posledica kakšnega drugega bolezenskega stanja. Lahko gre le za navaden prehlad ali pa katero koli drugo bolezen.

Vnete dlesni
Vnete dlesni spremlja bolečina, lahko pa tudi krvavenje.

V današnjih časih se marsikdo neredno prehranjuje, ne zaužije dovolj mineralov in vitaminov, svoje pa opravi tudi pritisk bolezni na psiho človeka. Do vnetij vodijo tudi stres, kajenje in morebitne dedne lastnosti.

Kako se zdravi vnetje dlesni?

Brez strahu. Večino začetnih vnetij dlesni se lahko pozdravi doma. Če zadevo odkrijemo hitro (kar navadno ni težko), vnetje odpravimo z izboljšano ustno higieno v kakšnem tednu do dveh. Zobe temeljito ščetkamo (kljub bolečim dlesnim ali krvavenju), saj tako očistimo medzobne obloge in preprečimo bakterijam, da se še naprej razmnožujejo.

Kar še lahko postorimo doma, kadar imamo vnetje dlesni, je, da jih izpiramo z žajbljem in fiziološko raztopino. Prav tako nam je lahko v pomoč najbližja lekarna, kjer imajo vedno na zalogi ustno vodo za izpiranje ali gel.

In če nič ne pomaga in imamo še vedno boleče dlesni?

Naslednji korak je vsekakor nekoliko manj priljubljen, a vsekakor nujen. Obiskati moramo zobozdravnika. V skrajni sili bo le ta vedel, kako naprej in kako se rešiti bolečih dlesni. Če gre za večje vnetje, bo zobozdravnik to ugotovil s pomočjo rentgenskih slik ter po potrebi uporabil zdravljenje z drenažnim trakom in antibiotiki.

Zelo slabo pa je, če se obiska zobozdravnika otepamo in doma v bolečinah čakamo, da bo bolje. V tem primeru se lahko pripeti, da vnetje dlesni po kakšnem mesecu pomanjkljive ustne higiene preide v precej hujšo obliko. Ta se imenuje parodontoza oziroma parodontalna bolezen, ki se lahko konča z izpadom zdravih zob.

Koraki za zmanjšanje možnosti vnetja dlesni

Potrebno je paziti, da s prehrano vnesemo v telo dovolj vitamina C. Če opazimo, da temu ni tako, ga moramo nadomestiti s prehranskimi dopolnili ali namensko spremeniti prehrano.

Pazljivo tudi pri morebitni poškodbi dlesni. Če jih ranimo z zobno krtačko ali morda z jedilnim priborom, je vedno veliko možnosti za boleče vnetje dlesni. Skušajmo rano karseda dobro očistiti s fiziološko raztopino. Še posebej na to pazimo po vsakem obroku, ki ga zaužijemo.

Prav tako na vnetje dlesni vplivajo stres in določene alergije. Zatorej, skušajte upoštevati vse našteto, vsekakor pa se držite redne ustne higiene. Zapomnite si, najmanj dvakrat dnevno temeljito ščetkajte zobe, nitkajte medzobni prostor in še dodatno izpirajte ustno votlino z ustno vodico.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close