Karies ali zobna gniloba: vzroki in zdravljenje

Že od malih nog se srečujemo z besedo karies, ki nas spremlja od prvih osnovnošolskih pregledov. Stali smo v vrsti pred ordinacijo, kjer nas je na hitro pregledal zobozdravnik in narekoval stanje naših zob. Ko smo zaslišali besedo karies, smo vedeli, da je prisotna zobna gniloba, zato nas čaka še kakšen dodaten obisk, zoprno vrtanje zob in kakšna plombica.

Nič kaj prijetno. Še bolj neprijetno pa je, če tega bolezenskega stanja ne zdravimo. Čeprav velikokrat slišimo, da imamo takšne zobe pač po starših, ali pa, da ni nič hudega, gre v resnici za resno stanje, ki zahteva takojšen obisk zobozdravnika.

Kako nastane zobna gniloba in kako jo prepoznamo?

Starši so nas od nekdaj strašili, da nam bodo zobje zgnili, če bomo jedli sladkarije. Menili smo, da gre pač za grožnjo, ker so sladkarije predrage, a v resnici so imeli še kako prav. Karies oziroma zobna gniloba se pojavi tudi zaradi pretiranega vnosa ogljikovih hidratov, med katere sodijo sladkarije, sladke pijače in druge sladke radosti.

Največja težava je, ko se nam tovrstna hrana skrije v vdolbinice zob in mednje. Tam jih težko dosežemo z zobno ščetko ali celo nitko. Bakterije v ustih razgrajujejo vneseno hrano, pri tem pa se tvorijo močne škodljive kisline, ki uspejo prevrtati celo najtrši del človeškega telesa, zobno sklenino.

Zobna gniloba
Ko zobna gniloba prodre v notranjost zoba, se pojavi bolečina.

Da je naš zob napadel karies, vidimo, ko se sklenina zoba obarva temneje. Včasih je za to lahko kriva tudi kava ali kak drug razlog, a velikokrat gre žal za zobno gnilobo. Če z odhodom k zobozdravniku ne odlašamo, lahko zadevo rešimo še pravi čas. V nasprotnem primeru bolezen napreduje, gniloba prodre v notranjost zoba in (navadno) povzroči hudo bolečino. V tem primeru je zdravljenje zoba težje in je potrebno nemalokrat zdraviti tudi korenino zoba.

Kako zdravimo karies in kako se mu izognemo?

Kot že uvodoma rečeno, potrebno se je izogibati pretiravanju s sladkimi »radostmi« in si temeljito čistiti zobe. Še posebej, če imamo to nesrečo, da so naši zobje polni naravnih vdrtinic, se prekrivajo in so na več mestih nedostopni za čiščenje.

Še ena težava, ki dela to bolezen zob tako nadležno, je, da je karies nalezljiv. Morda tega niste vedeli, toda karies je infekcijska bolezen, ki se prenaša z ustnimi bakterijami preko sline. Torej s poljubom ali pa tudi z deljenjem hrane in jedilnega pribora.

Najbolj zanesljiva obramba pred kariesom je reden obisk zobozdravnika. Večini nič kaj priljubljeno opravilo, a vedno je bolje preventivno odpreti usta, kot pa kasneje trpeti v bolečinah na istem stolu. Če bolezensko stanje še ni preveč napredovalo, vam bo zobozdravnik nastalo težavo rešil že z nanosom posebnega fluoridnega premaza. V primeru, da je zobna gniloba napredovala, pa bo potrebno brušenje zoba in vstavljanje zobne zalivke.

Odstranjevanje kariesa
Prej ko boste obiskali zobozdravnika, manj boleče bo odstranjevanje kariesa.

Ker se z vsakim brušenjem seveda odstrani tudi del zoba, se je potrebno zavedati, da ta ne bo trajal večno, če ga bo potrebno večkrat popravljati. Torej, poskrbite za svoje zobe! Zdrava prehrana, veliko sadja, zelenjave in polnovrednih žit, predvsem pa temeljito čiščenje v kombinaciji z rednimi obiski vašega zobozdravnika.

Ali ste vedeli …

… da imajo ljudje s suhimi usti večjo možnost za nastanek kariesa? Slina namreč pomaga ščititi zobe pred njim.

… da morajo biti ljudje z zobnimi aparati in tisti s protezami še precej bolj pozorni na nastanek zobne gnilobe, saj jim zobni aparat oziroma proteza otežuje čiščenje ustne votline?

… da je zobna gniloba do neke mere dedna? Od staršev med drugim namreč podedujemo tudi oblikovanost zob, in v kolikor so ti takšne oblike, da olajšajo nastanek kariesa, je večja verjetnost, da bo tako tudi pri nas.

… da si je potrebno zobe umiti vsaj dvakrat na dan? Bolje pa seveda večkrat. S čiščenjem zob ne moremo pretiravati, se nam pa lahko ob prepogostem »krtačkanju« vnamejo dlesni. Če pride do vnetja dlesni, si lahko pomagamo s pripravkom čaja iz kamilice, ki ga uživamo mlačnega.

Še opozorilo za tiste »mečkače«, ki menijo, da bo »že minilo«. Če z zdravljenjem odlašate predolgo, se lahko pripeti, da za zob ne bo več rešitve. Takrat pride v poštev samo še puljenje zoba, ostane pa luknja za spomin. Sledi le še kisel nasmešek, skrivanje le tega ali pa zobni implantat.

Spletni portal ZV

Vas zanima, kako učinkovito poskrbeti za svoje zobe? Kako poteka pravilno čiščenje zob, zakaj je nujno preprečiti karies in kaj morate narediti, če pride do vnetja dlesni? Na našem spletnem portalu boste izvedeli vse, kar morate vedeti o zdravju zob ter preprečevanju težav in bolezni, povezanih z njimi. Veseli bomo, če prispevke delite na socialnih omrežjih. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close